Monday, 23 January 2012

Ganti Alat Solek dan Tempoh Tamat Alat Solek

Hai2..Salam semua. Arini sarah nak kongsi skit topik ganti pakai bahan solekan. Hmm..mmg menyakitkan bila dgr kena tukar alat solek. Bukannya murahkan barang solek kat Malaysia ni terutamanya. Lagi pulak alat solek tu mmg fav korang,lgi menanah jiwa raga. Tapi at least korang bole cuba brngn t'kini. Cewah!hehe.

Alat solek sntiasa berubah mengikut musim. Jadi cuba yg baru,tapi x b'maknalah kena tukar semuanya. Mau muflis.haha. Alat solek yang kita pernah kongsi dgn rakan, keluarga akn menybbkan jngkitan kuman ye kwn2. Kena hengat ni!. =p

Buang brng yg korng rase ble memudaratkan. Contoh: bau dah berubah. Mata merah sbb pkai maskara (takut dijangkiti kuman). Berus alat solek pun kena rajin cuci. Span dan puff kena tukar/cuci takut jerawat naik lak.

Ok,membebel bnyk dah.

Ok,sekarangggg nak cite Tempoh tamat Alat Solek lak

3-6 Bulan - Maskara

3-8 Bulan - Concealer, pencuci muka, krim/cecair, bedak asas, dan pelembap

1 tahun - Blusher, eyeshadows, Lipgloss, gincu, loose powder, compact powder, penyegar/toner dan serbuk pengilat

18 bulan - Pencil mata dan bibir

Jadi kesimpulannya tak payahla nak kumpul alat solek byk2 sbb MEMBAZIR ye syg. Kita bknlah makeup artis atau mak andam. Kalau nak pakai sorang2 tu tak perlu kumpul alat solek sampai penuh setiap laci,klu boleh nak tambah lagi satu almari.hehe. Sorry. Tapi ini bkn sengaja nak perli sape2. Ini realiti k. Kena terima. =)

Bukan tak boleh nak buat koleksi,tapi fikir sehebat mana produk tu tetap ade tarikh luput. Alat solek ni bukan makanan bole thn sampai 2 year,atau 3 year.

Sarah sendiri pun menyesal beli banyak,tapi nafsu nk beli tu x bole kawal.huhu. Kadang2 sarah terfikir mcm mana diorang beli banyak2 sampai penuh setiap laci. bukan ape,sbb kosmetik ade tarikh luput. Yang lagi sakit hati tu lak kata "saya bukannya mekap sgt" habistu ko beli alat solek bertimbun2 tu watpe Wah! emo lak. ;)

Lagi pulak barang mahal2 dan terkenal,harus diingatkan kita akan pakai alat solek tu berulang kali,so sgt2 membazir. Lagi pulak kita nak remove mekap tu terutamanya eyeshadow la.

Tak salah klu nak beli utk kepuasan sendiri,tpi klu dah sebeban alat solek korang STOP beli. Tunggu habis dulu. Lagi satu alat solek slalu keluar yg latest. Be patient!. For beginner it's ok la klu korang beli yg mahal2 sbb korng baru nak mula buat koleksi.

Lagi satu klu korang gemar beli mahal2, better beli berus makeup yg berkualiti..atau ape2 alat solek yg kekal lama.

Jgn beli ikut hati,ikut nafsu. Sbb even korang jaga baik pun mekap korang tu, kena ingat kandungan yg ade dlm mekap tu x selamanya elok. Mcm ayat sarah kat atas..alat solek sentiasa berubah mengikut musim.

One tip: Jgn dedahkan kosmetik korang pada cahaya matahari. Nanti akan menyebabkan efek pada bahan kosmetik, cepat pecah dan keras dgn sendiri. fahamkan???




Ok,bye. =)

No comments:

Copyright© All Rights Reserved Sarah In Da Housez!