Wednesday, 10 July 2013

Bedak Sejuk Thanakha

Assalamualaikum n hi readers! Pertama skali sarah nk ucapkan Selamat Berpuasa utk rakan blogger n pembaca blog sarah yg beragama Islam. =). Ok, berbalik pada tajuk entri arini psl Bedak Sejuk Thanakha. Bedak Sejuk Thanakha sejak akhir2 ni makin popularkan. Sejak Nora Danish bawa bedak sejuk ni terus glamer u ollz. hehe. Jadi, sarah pn x nk ketinggalan nk cuba bedak ni sbb dulu sarah suka pakai bedak sejuk. Ala, bedak sejuk yg putih tu. Takde pn guna brand mahal2 dulu, kulit pn tahan lasak



Bedak Sejuk Thanakha Limau 40g





Bedak Sejuk Thanakha Rose 110g

Sebenarnya sarah x order pn bedak sejuk tahanaka bau rose ni. Tapi seller salah antar. Sebab sarah punya bedak sejuk 1 je..xdela smpai 2. Order 2 biji sbb skali dgn akak sarah. Sarah punya yg limau 40g..order kecil punya sbb nk cuba dulu. Akak sarah punya lak 110g, limau juga. Barang pula bkn antar kt umah sarah, tp antar kt ofis akak. So, bila akak kol sarah..dia kata seller salah antar lak..adoi. Masalahnye yg salah antar tu yg besar punya lak 110g.  Ngeee~

Sarah pn tgk la ape function utk rose ni, katanya utk kolagen dgn menghilangkan jeragat. Nasib ade kena mengena. Kalau x mmg sarah nk pulangkan dh. Kiranya ni first time la terjadi kt sarah seller salah antar barang. leceh tau bila jd mcm ni. Sebab nk pulang pn kuar duit pos kita gak. Betul x? Tak tau la klu x betul sbb baru nk jd mcm ni. huhu

Kalau x nk beli kt Nora Danish, tp company dia kata xde stock dh. Sebab klu beli kt Nora Danish ade logo company dia, tu ramai nk beli. Tapi fikir balik beli kt mane2 je la. Sama je, itu cuma logo je. Produk ttp sama. Sama juga mcm kita beli kosmetik atau perfume ke ape, cuba jenama ntah ape2 mesti xnk beli. Kalau letak brand yg dh dikenali berebut nk beli. Cuba letak bedak sejuk thanaka ni brand urban decay, mesti ramai nk beli. hehe. Tettt!!! haha. Gurau je. ; )

Ok, bebel panjang lak. Sarah dh guna dlm seminggu jns rose tu, yg limau cuma dpt try jap je. Sebab akak sarah nk yg limau juga, jd terpaksala bagi. Yang ada pada sarah skang rose je. :(. Tapi walaupun sarah try 2 hari je utk thanaka limau tu, tp result dh nmpk skit. Kulit sarah berseri2. Yela, thanakha limau ni tuk whitening n jerawat.  Rose pula kulit sarah jd segar bugar n jerawat cpt kecut

Mengikut akak sarah dia kata bila dia pakai bedak sejuk ni n sapu foundation mmg cantik. Mean mengecilkan pori2 juga la tu bedak sejuk ni. Apepun sarah suka bedak sejuk ni. Nanti nk beli lg yg besar punya, thanaka limau

Penggunaan bedak sejuk ni, colek skali pastu cmpur skit dgn air..gaul rata pastu sapu kt muka mcm pakai masker tu. Jangan cair sgt. Kalau nk pekat colek 2 kali, klu 3 kali over lak sbb bedak sejuk ni pekat. Lagis atu cara mengikut Nora Danish, lepas basuh muka jgn lap n terus colek bedak sejuk dap2 kt muka pastu sapu smpai kering. Kalau sarah sapu lawan arah jam sbb cpt skit. Ala2 mcm scrub tu. Untuk buang daki2 ke ape. Ok kwn2, ini saje. Next entri coming~. Bye~


























11 comments:

Nabilah said...

Waa, dah lama nak try Thanakha ni. Sesuai untuk kulit kering tak Sarah rasa?




Enter my first international giveaway here:

http://beautandthebeast.blogspot.com/2013/06/beaut-and-beast-x-persunmall.html

Alyaliza Zainal said...

pernah gak kena sblm ni. order baju kurung tapi bila sampai dpt jubah pulak.. nak pakainya hujung minggu tu.. terpaksalah inform kat seller tu. mmg kena duit sendiri bila poskan balik tapi nasib baik seller tu refund balik. dapat lebih dari yg harga masa pos aritu. nasib baik dia halalkan je duit lebih tu.. cuma terkilan sangatla sebab nak pakai baju hujung minggu tu tapi tak dapat sebab seller tu terima lambat, so pos balik pun lambat dan terima balik pun dah minggu seterusnya...

shu said...

sy pun guna thanaka limau..biasa je..xda effect sgt pun walau sy guna smnggu brturut2..tp jerawat cpt kering..sma mcm pkai bedak sejuk..

Sabrina Tajudin said...

oh ada macam2 jenis rupanya.. nmpak best nanti kalau ada rezeki nk try la.. ^_^

Puteri Panda said...

saya baru nak cuba bedak tanaka ni. order lemon dan rose. In Sha Allah, esok sampai. tak sabar nak pakai. saya keliru antara rose dan jasmin. ingat nak beli 3 tapi melampau pula. haha.. tapi bedak tanaka lemon yg saya order tu tak sama macam, sis. saya beli yg packaging yg satu lagi tu sebab yg mcm sis beli tu tiada stok. huhu..

International Directory Blogspot said...

Hello I'am Chris From France!!
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging

Sarah Harun said...

@Nabilah..sesuai Nabilah. sarah suggest Nabilah try limau. :). btw, thanks invite sarah, tp dh terlepas. huhu. apepun nice giveaway

Sarah Harun said...

@Alyaliza Zainal..itula klu online ni bab nk pulangkan prob. nk menunggu pn sekian. huhu. klu beli di kedai bole pergi kedai tu minta tukar blik. sabar je la. adoiii

Sarah Harun said...

@shu..a'a...jerawat mmg cpt kering. tp InsyaAllah klu pkai tiap2 ari nnti nmpk kesannya. cuma ambil masa skit. mcm sarah lepas pakai bedak sejuk, pakai pelembap juga pastu

Sarah Harun said...

@Puteri Panda..yg limau mcm sis beli ni mmg cpt abis puteri. maybe orang ambil borong byk. tp not bad kan bedak sejuk ni. kena pakai selalu baru nmpk kesan. tp makesure pastu pakai pelembab

Sarah Harun said...

@International Directory Blogspot..Hello Chris. Thanks for the invite. =)

Copyright© All Rights Reserved Sarah In Da Housez!